Морква — «нудний» овоч чи незамінний інгредієнт для хіпстерських страв?

Морква — звичний продукт, який в будь-яку пору можна зустріти в магазині, проте, сезоном моркви справедливо є осінь. Саме осінню дозріває новий врожай моркви й це чудова нагода збагатитись вітамінами перед зимою, приготувавши корисні й смачні страви з цього овоча. 


Те, що морква позитивно впливає на стан організму, більшість знають і, зазвичай, перше, що приходить на думку — це великий вміст вітаміну А, який покращує зір та стан шкіри. Та це далеко не єдиний елемент, яким вона багата. Вітаміни PP, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка. Крім того, моркву можна вважати низькокалорійним продуктом, оскільки її харчова цінність всього лише 35-40 ккал, тому страви з неї будуть легкими та поживними.

Якщо більше говорити про користь моркви для організму, то не варто обмежуватись лише впливом на зір та стан шкіри. Через високий вміст бета-каротину її рекомендують вживати для профілактики онкохвороб та при їх лікуванні, оскільки регулярне вживання від 1,8 до 2,8 мл бета-каротину знижує ймовірність онкології на 40 відсотків, а у середній за розміром морквині міститься близько 3 мл цієї речовини. Калій, який міститься у великій кількості в цьому овочі, має важливе значення для функціонування головного мозку та судин. Регулярне вживання моркви здатне знизити тиск у гіпертоніків, зменшити ризик інсульту, варикозу, атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань.

У вареній моркві на 34% більше антиоксидантів і особливо вона корисна людям з цукровим діабетом. Також цей овоч містить багато фітонцидів, які володіють протимікробною дією, а велика кількість клітковини робить її ще й продуктом корисним для травлення та шлунково-кишкового тракту загалом.

Стає зрозуміло, що морква — справді необхідний елемент нашого раціону, тому варто вживати її частіше. Проте, не всі люблять цей овоч та сприймають його більше як доповнення до страв. Насправді потенціал цього продукту набагато ширший і з неї можна готувати безліч всього: запіканки, супи, салати, овочеві котлети та навіть смачні й вишукані десерти. Це робить моркву доволі універсальним продуктом, проте, вона має яскравий смак і у веганських стравах чудово себе проявляє, не потребуючи доповнення у вигляді продуктів тваринного походження. Щоб переконатись в цьому, варто спробувати зготувати хоча б одну страву з перерахованих нижче, до того ж всі вони легкі в приготуванні та під силу навіть новачкам в кулінарії.

Суп-пюре з морквою

Якщо хочеться чогось легкого та дієтичного, то цей яскравий супчик буде хорошим варіантом.

Інгредієнти:

  • 500 г моркви;
  • 250 г картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. ложки оливкової олії;
  • 5 скибок білого хліба;
  • 1,5 л води;
  • спеції та зелень за смаком.

Спосіб приготування:
Овочі потрібно почистити, нарізати великими шматками та покласти варитись. Коли вони стануть повністю м’якими, не зливаючи воду, перемолоти їх блендером до кремової консистенції, додати олію, сіль спеції та розтертий часник. З хліба можна приготувати смачні сухарики, порізавши його на кубики. Змішати 1 ст. ложку оливкової олії, декілька ложок води та суміш італійських трав, збризнути цим хліб, викласти його на деко та підсмажити в духовій печі до готовності. Перед вживанням можна прикрасити суп зеленню петрушки та додати свіжі сухарики. 

Запечена морква 

Наступна страва відмінний гарнір, готується вона швидко та легко і не потребує особливої кулінарної майстерності.

Інгредієнти:

  • 450 г моркви;
  • 2 ст. ложки оливкової олії;
  • кілька зубчиків часнику;
  • 1 ч. ложка кінзи та коріандру, 0,5 ч. ложки тмину, або інші спеції та сіль за смаком;
  • 2 ст. ложки петрушки;
  • 1 ст. ложка лимонної цедри.

Спосіб приготування:
Почистьте моркву, якщо вона великого розміру розріжте навпіл або на чотири частини по довжині, маленьку можна залишити цілою.  Змішайте оливкову олію, кінзу й коріандр, тмин та сіль. Застеліть пергаментом форму та викладіть на нього моркву, а поміж неї ще декілька зубчиків часнику та залийте це все сумішшю спецій. Запікати потрібно при температурі 180 °C близько 40 хвилин. Після цього дістаньте запечений часник, перетріть його та змішайте з подрібненою  петрушкою та цедрою лимона, змастіть цією сумішшю моркву та подавайте до столу.

Такий рецепт буде також актуальним для запікання на мангалі або багатті, тому можна сміливо додати його до свого меню на пікніки.

Морквяні котлети 

Ці рослинні котлети чудово замінять основну страву.

Інгредієнти:

  • 500 г моркви;
  • 2 цибулини;
  • 3 ст. ложки холодної кип’яченої води;
  • 1 ч. ложка солодкої меленої паприки;
  • 60 грамів манної крупи;
  • 50 мл рафінованої олії;
  • 6 ст. ложок панірувальних сухарів;
  • 2 зубчики часнику;
  • дрібка чорного меленого перцю і солі.

Спосіб приготування:
Потрібно подрібнити цибулю та обсмажити їх на сковорідці до золотавого кольору, притрусити спеціями та посолити. Перетерти на дрібній терці моркву, додати її до цибулі, потім влити кип’ячену воду та висипати манку. Готувати 10-15 хвилин, доки вся маса не стане однорідною та м’якою, після чого сформувати з неї невеликі котлетки, обваляти їх в панірувальних сухарях та обсмажити на сковорідці до появи хрусткої шкірочки.

Салат з моркви 

Коли заходить мова про салат з моркви більшість думають про моркву по-корейськи, але не варто обмежуватись тільки цим рецептом, адже є багато інших варіантів.

Наприклад, можна приготувати солодкий морквяний салат із сухофруктами та горішками.

Інгредієнти:

  • дві морквини;
  • жменька кураги та  родзинок;
  • 1 ст. ложка сиропу (наприклад, кленовий чи агави);
  • 1 ст. ложка подрібнених волоських горіхів.

Спосіб приготування:
Почистьте моркву та натріть її на великій терці, додайте попередньо замочені та подрібнені курагу та родзинки. Перемішайте усе, а перед подачею полийте кленовим сиропом і посипте подрібненими волоськими горіхами.

У такому салаті можна використовувати не лише моркву, але й селеру та яблуко, також натерті на великій терці.

Чіпси з моркви

Для любителів переглядати фільм чи серіал, хрумкаючи снеки, морква також стане в пригоді. Дуже швидко та легко можна приготувати не тільки смачні, але справді корисні та низькокалорійні морквяні чипси.

Інгредієнти:

  • декілька великих морквин;
  • 2 ст. ложки оливкової олії;
  • суміш італійських трав, карі, сіль, чорний перець за смаком;

Спосіб приготування:
Декілька великих морквин очистити від шкірки та порізати тонкими кружальцями. Змішати оливкову олію та спеції. Вимішати моркву у великій посудині разом з цим соусом та викласти на форму застелену пергаментом. Випікати 15-20 хвилин при температурі 180.

Морквяні цукерки

З моркви також можна зробити вишукані домашні цукерки, приготування яких займає зовсім небагато часу, а смак здивує будь-кого.

Інгредієнти:

  • 1 кг моркви;
  • 500 г цукру;
  • трошки цедри лимона чи апельсина;
  • 150-200 г родзинок;
  • фундук або мигдаль (по одному горішку на кожну цукерку);
  • 50 г волоських горіхів або кокосової стружки.

Спосіб приготування:
Спершу необхідно очистити морквині та натерти їх на дрібній терці. Висипати морквяну масу та цукор в глибоку сковорідку та тушкувати на середньому вогні 30-40 хвилин, регулярно помішуючи, додати цедру. Морква повинна стати м’якою та однорідно і після цього її можна знімати з плити та залишити охолоджуватись. Тим часом залити родзинки гарячою водою, зачекати, щоб вони стали м’якшими й перетерти їх в блендері. Коли морква повністю вистигне додати до неї родзинки, вимішати та сформувати невеликі кульки, у центр кожної покласти фундук або мигдаль, а після цього обваляти у посипці з волоських горіхів чи кокосовій стружці.

Мафіни з моркви

Морква також може стати основою смачної та корисної домашньої випічки. Наприклад, можна приготувати морквяні мафіни або кекси, які виходять пухкими, ароматними та менш калорійними ніж традиційні.

Інгредієнти:

  • 250 г моркви;
  • 250 мл яблучного соку;
  • 125 мл олії;
  • 150 г цукру;
  •  300 г просіяного пшеничного борошна;
  • 20 г розпушувача;
  • 100 г родзинок;
  • ванілін за смаком;
  • цукрова пудра або розтоплений шоколад для декору;

Спосіб приготування:
Спершу необхідно очистити моркву та порізати її на шматочки середнього розміру, потім подрібнити блендером до однорідної маси, додати сік, олію та цукор й продовжити збивати у блендері ще 30 секунд. В масу всипати борошно, розпушувач, родзинки та ванілін. Вимішати усе до однорідної консистенції, при цьому тісто має бути як густа сметана, якщо воно трішки рідше, то варто додати борошна, якщо навпаки, то яблучного соку. Після цього розлити мафіни у форми та випікати при температурі 150°C. Коли вони приготуються та охолонуть можна притрусити цукровою пудрою або полити розтопленим шоколадом та подавати до столу.

Морквяний джем

З моркви також виходить сонячний та смачний джем, щоб розбавити похмурість осені та холод зими яскравими барвами.

Інгредієнти:

  • 500 г моркви;
  • 600 г цукру;
  • 1 апельсин.

Спосіб приготування:
Щоб приготувати такий смаколик потрібно натерти моркви, додати сік і цедру апельсина та цукор. Висипати все це в каструлю і варити на слабкому вогні 30-40 хвилин, постійно помішуючи. Після приготування можна розкладати джем в стерилізовані баночки або одразу смакувати.

Насправді є ще багато веганських рецептів з моркви, які здивують своєю простотою у виконанні та оригінальним смаком. Також можна сміливо експериментувати та створювати власні нові страви з цього овоча або адаптувати традиційні рецепти, оскільки морква легко поєднується з іншими продуктами та доповнює їх смак. Більше рецептів, не лише з моркви, але й з інших доступних овочів та фруктів тут.

Авторка:
Марія Сидоришина
Спеціально для Bituk Media